26.08.2019 | Paloturvallisuus

Parasta paloturvaa Turun Seurahuoneelle

Turun legendaarinen, 1920-luvulla rakennettu Seurahuone on juuri kokenut perusteellisen perusparannuksen ja kasvojen kohotuksen. Mittavan kokoluokan remontissa uusittiin myös hotellin paloturvallisuusjärjestelmät.

“Olemme aikaisemminkin olleet mukana lukuisissa hotellien paloturvallisuushankkeissa”, PAP:n myyntipäällikkö Juha Suonpää kertoo. “Luulen, että se on yksi syy, miksi valikoiduimme laitetoimittajana mukaan myös tähän projektiin.”

Turun Seurahuone -hankkeessa päävastuu paloilmoitinjärjestelmien suunnittelusta ja toteutuksesta oli turkulaisella Saipu Oy:lla. PAP ja Saipu ovat tehneet partneriyrityksinä yhteistyötä erilaisissa hankkeissa jo vuosien ajan. “Saipu tuntee toimintatapamme ja tietää myös, että meillä on edustuksessamme paloturvallisuuden huippumerkkejä. Siksi pääsimme mukaan myös tähän projektiin laitetoimittajan roolissa.”

Hotellihankkeisiin tuo haastekerrointa hotellitoiminnan luonne, eli se että hotellivieraiden käyttäytymistä on mahdotonta ennustaa ennakkoon. Lisäksi hotellikiinteistössä on usein varsinaisen majoitustoiminnan lisäksi muitakin osa-alueita, kuten kongressi- tai ravintolatoimintaa, joiden tulee olla turvattuina keskeytyksettä. Näistä syistä hotellikohteisiin valittujen paloturvallisuusjärjestelmien onkin oltava äärimmäisen käyttövarmoja sekä turvata myös tilanteita, joita ei aina voi etukäteen ennakoida.

Mittavan luokan laitekokonaisuus

Turun Seurahuoneelle paloturvallisuuslaitteet valikoituivat Panasonicin valikoimasta. Maailman mittakaavassa huipputason paloturvaa tarjoavalla Panasonicilla on yli 70 vuoden kokemus paloturvallisuusratkaisujen kehityksestä. Laitevalikoimasta löytyy kattavasti erilaisia vaihtoehtoja paitsi palotilanteiden hälytyksiin, myös uhkaavista tilanteista varoittamiseen.

“Toimituksemme Turun Seurahuoneelle sisälsi paloilmoitinkeskuksia, lämpö-, savu- ja multi-ilmaisimia, palopainikkeita, osoitteellisia sireeneitä, ohjausyksiköitä, konventionaalisia ilmaisimia sekä kantaäänihälyttimiä. Paloilmoitinjärjestelmän käyttöä helpottamaan toteutimme kohteeseen myös PC-laitteilla käytettävän grafiikkaohjelmiston. Ohjelmiston avulla käyttäjä voi helposti kytkeä järjestelmään liitettyjä yksittäisiä paloilmaisimia päälle tai pois päältä. Hälytyksen sattuessa ohjelma myös kertoo heti, missä päin kohdetta hälytys on tarkalleen aktivoitunut.”

Turun Seurahuoneelle asennettu paloturvallisuusjärjestelmä tuo vanhalle hotellirakennukselle mittavan luokan paloturvaa. Lämpöilmaisimet kertovat palosta jo ennen kuin liekit ovat päässeet leimahtamaan ja savuilmaisimet varoittavat tilanteesta silloin, kun palo on savuavassa kytemisvaiheessa. Nämä ilmaisimet keskustelevat palojärjestelmän keskusyksiköiden kanssa, jotka puolestaan välittävät onnettomuudesta automaattisesti tiedon hätäkeskukseen. Hotelliin asennetut paloilmoitinpainikkeet aktivoivat hotellissa sireenihälytyksen ja lähettävät hälytyksen hätäkeskukseen silloin, kun hälytys tehdään painiketta painamalla ihmisen toimesta. Osoitteelliset ilmaisimet kertovat palopaikan tarkalleen, eli paljastavat esimerkiksi mistä hotellihuoneesta hälytys on lähtenyt. Turun Seurahuoneella jokaiseen hotellihuoneeseen on myös asennettu kantäänihälytin, joka herättää hotellivieraan palon sattuessa.

Hotellit hyvin hallussa

PAP on ollut rakentamassa paloturvaa Turun Seurahuoneen lisäksi myös yli sataan muuhunkin hotelliin ja majoituslaitokseen Suomessa. “Paloturvallisuusratkaisut ovat käsialaamme muun muassa Helsingin hotelli Clarionissa, Scandic Marskissa, St. Georg -hotellissa, Sokos Hotelli Flamingossa. Myös tamperelaisen Sokos Hotelli Tornin paloturvallisuus on PAP Group:n toteuttama.”

Turun Seurahuone -projektissa PAP toimi laitetoimittajan roolissa, mutta kokemusta yrityksellä on myös laajempien kokonaisuuksien hoitamisesta. “Esimerkiksi Clarionin ja St Georg -hotellien tapauksissa vastasimme paloilmoitin-, turva-, opasvalo- ja äänievakuointijärjestelmien suunnittelusta ja toteutuksesta. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että vastuullamme oli paloturvallisuusjärjestelmien suunnittelu, järjestelmien asennus, integrointi ja käyttöönotto sekä asennettujen järjestelmien huolto ja ylläpito asennuksen jälkeen.”

Merkittävän hyviä paloturvallisuustuotteita erilaisiin kohteisiin

Turun Seurahuoneella käytettyjen Panasonic-laitteiden lisäksi PAP:lla on valikoimissaan laajasti myös muita paloturvallisuuden huippumerkkejä. “Opas- ja turvavalot meille tulevat Emex Light:lta, äänievakuointi- ja yleiskuulutusjärjestelmät Boschilta ja näytteenottojärjestelmät Panasonicilta sekä Kiddeltä. Optiseen kuituun perustuvat lämpökaapeli ratkaisut tulevat AP Sensingilta, ja perinteiset lämpökaapelit ratkaisut Kiddeltä. Liekki-ilmaisimet tulevat Spectrexiltä, Panasonicilta ja Detronicksilta.”

PAP:n tuotevalikoiman rakentamisessa ohjenuorana on ollut kokonaisvaltaisen paloturvan mahdollistaminen kohteelle. “Paloturvallisuusjärjestelmällä on kolme päätehtävää: havaita palo, tiedottaa siitä ja ohjata ihmiset onnettomuustilanteessa turvaan. Meillä on valikoimissamme vain maailman huippumerkkejä, jotka kaikki vastaavat osaltaan siitä, että nämä tärkeät toiminnot voidaan kohteessa turvata.”