05.07.2019 | Ajankohtaista

Mökkeilyn paloturvallisuus

Näin kesämökkeilykautena PAP Group haluaa muistuttaa mökkeilyyn liittyvästä paloturvallisuudesta. Paloturvallisuusasiat on hyvä käydä systemaattisesti läpi heti mökkikauden alussa, sillä avun saaminen hätätilanteessa voi kestää huomattavasti kauemmin kuin kaupungissa.

Toimivat palovaroittimet, poistumisreitit ja taito käyttää alkusammutusvälineitä ovat myös vapaa-ajan asunnolla avainasemassa.

1. Tarkista palovaroittimen toiminta välittömästi mökille tullessasi. Paristo tai koko palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon kylmässä ja kosteassa. Tarkista palovaroittimen toiminta testipainikkeella myös mökillä kuukausittain.

2. Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisillä kerroilla kesän alussa. Liian nopea lämmitys saattaa aiheuttaa halkeamia hormeihin tai tulisijaan. Pienellä määrällä palavaa paperia tarkistetaan, että hormi vetää. Sen jälkeen tulisijaa lämmitetään pienillä puilla vähän kerralla.

3. Varmista, että mökissä olevat alkusammutusvälineet ovat toimivia, ja että kaikki osaavat käyttää niitä. Käsisammutin, sammutuspeite ja perinteinen, valmiiksi täytetty sankoruisku ovat tehokkaita sammutusvälineitä.

4. Mieti ennakkoon tulipalon varalta, kuinka rakennuksesta poistutaan ja missä kokoonnutaan, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen. Selvitä lisäksi mökin tarkka osoite ja ajo-ohjeet. Huolehdi, että myös vieraasi ovat tietoisia, miten tulipalossa toimitaan.

5. Tarkista sähkö- ja kaasulaitteiden kunto kesän alussa. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja, tai hiiret ovat voineet jyrsiä johtoja. Viallisia laitteita ei tule käyttää, vaan korjauta ne tai vaihda uuteen. Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuodot ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo. Testaa letku taivuttamalla se jyrkästi mutkalle; jos näet halkeamia, vaihda letku uuteen. Liitosten tiiviyden voit tarkistaa sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin; jos tulee kuplia, liitokset pitää kiristää.

6. Huomioi häkävaara! Tulisijojen peltejä ei tule sulkea ennen kuin viimeinenkin hehkuva kekäle on sammunut. On huomioitava, että myös tuhkatilaan on saattanut pudota kyteviä hiiliä. Häkä on hajuton, mutta tappava kaasu!

(Lähteet: www.spek.fi, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja www.koti.ts.fi, TS Koti)

PAP Group toivottaa hyvää ja rentouttavaa kesää!

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 5.7.2019.