Paloilmoitinjärjestelmä mukana teollisuuden ydintoiminnoissa

Teollisuuslaitoksissa tuotantoprosessi sijoittuu usein laajalle alueelle ja materiaaleja kuljetetaan paikasta toiseen pitkiäkin matkoja. Materiaalikuljettimien keskeytyksetön toiminta on prosessin kannalta tärkeää, ja siksi se on oleellista suojata laadukkaalla paloilmoitinjärjestelmällä.

“Puuteollisuus, kaivosteollisuus, energiantuotanto ja logistiikan välivarastointi. Esimerkiksi näillä aloilla prosessit ovat riippuvaisia materiaalien liikuttelusta paikasta toiseen”, pohjustaa PAP Groupin tuotepäällikkö Janne Kuittinen. “Näissä tuotantoympäristöissä tavara liikkuu kuljettimien avustuksella ja kuljetusmatkat voivat olla hyvinkin pitkiä. Jos raaka-aine tai materiaali ei siirry eteenpäin prosessissa suunnitellusti, voi se tarkoittaa seisokkia tuotantolaitoksen toimintaan.”

Kun kuljetin on toiminnassa, on se myös aina altis paloriskille. “Kuljettimessa on noin metrin välein rullia, joiden päällä olevalla matolla materiaaleja liikutellaan. Jos esimerkiksi kuljettimen laakeri jumiutuu, voi sen pinnalla oleva pöly ja lika syttyä palamaan. Tämä puolestaan voi aiheuttaa palon matolla kuljetettavassa materiaalissa ja kuljettimen rakenteissa. Esimerkiksi voimalaitoksissa käytettävä hiili tai selluteollisuuden hake ovat paloalttiita materiaaleja. Isoin onnettomuusriski piilee kuitenkin siinä, että pitkien matkojen päässä syttyviä palopesäkkeitä on vaikea havaita.”


Säävarma ja älykäs paloilmoitinjärjestelmä

Janne Kuittinen kertoo, että teollisuuden kuljettimien paloilmoitinjärjestelmäksi paras ratkaisu on optiseen kuituun perustuva lineaarinen linjalämpöilmaisin. “Kuitukaapeli sopii erityisen hyvin ulkona tapahtuvien toimintojen suojaamiseen, sillä se kestää erinomaisesti haastavia sääolosuhteita. Kaapelijärjestelmän hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös sen asennuksen kustannustehokkuus pitkillekin, vaikkapa 10 kilometrin matkoille. Järjestelmä paikantaa palopesäkkeen aina metrin säteellä, mikä tekee siitä ylivoimaisen moneen muuhun vaihtoehtoon verrattuna.”

Lämpökaapelijärjestelmän älykkyys perustuu sen kykyyn havaita lämpötilan vaihtelut valvomallaan alueella. “Kun järjestelmään määritellyt raja-arvot ylittyvät, kaapeli lähettää tästä tiedon keskusyksikköön, joka aktivoi paloilmoittimet ja sammutusjärjestelmän sekä tekee hälytyksen hätäkeskukseen. Kaikki tämä tapahtuu automaattisesti muutaman sekunnin viiveellä. Tilanteen muutoksesta tieto lähtee välittömästi myös tuotantolaitoksen valvomoon.”

Lämpökaapelijärjestelmä mahdollistaa palotilanteiden parhaan mahdollisen ennakoinnin. “Raja-arvot voidaan säätää sellaisiksi, että kaapeli reagoi lämpötilan muutokseen jo siinä vaiheessa kun riski on vasta nousemassa. Tuotantolaitoksen henkilökunta voi siis puuttua tilanteeseen jo ennen kuin paloilmoittimet ja hätäkeskuskutsu laukeavat. Tällä vältetään pelastuslaitoksen saapuminen paikalle.”


Monta syytä suunnitella ja suojata parhaalla tavalla

Tehtaan tuotantoprosessin turvaaminen on tärkein syy huolehtia kuljetinlinjojen palosuojauksesta. Mutta sen lisäksi suojausta voidaan edellyttää myös muista syistä. “Tuotantolaitoksen rakennusluvan saamiselle voi olla ehtona se, että kuljettimet suojataan paloilmoitinjärjestelmällä. Myös vakuutusyhtiöt voivat edellyttää samaa asiaa.”

Kuljetinsuojauksesta kannattaa siis todella huolehtia, oli kyseessä uudiskohde tai jo toiminnassa oleva teollisuuslaitos. “Uudiskohteissa päästään parhaaseen lopputulokseen, kun kuljettimien palosuojaus otetaan käsittelyyn mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. PAP toimii suunnittelutiimissä sähkösuunnittelijan tukena. Yhteistyössä varmistamme, että järjestelmä suunnitellaan, sijoitetaan, asennetaan ja käyttöönotetaan oikein. Jokaisessa teollisuuslaitoksessa on omat erityispiirteensä. Me tiedämme kokemuksesta millaiset ratkaisut kuhunkin ympäristöön ovat parhaita.”

Jo toiminnassa olevissa kohteissa palosuojauksen tila kannattaa tarkistaa ennen kuin pahin tapahtuu. “Toisinaan teollisuuslaitokset heräävät tähän vasta onnettomuuden sattuessa. Sekin on parempi kuin ei mitään, mutta tietenkin parasta olisi ehkäistä onnettomuudet jo ennakkoon.”


Kokenut suurten kohteiden suojaaja

PAP:lla on Suomen mittakaavassa vahva kokemus isojen teollisuuslaitosten paloilmoitinjärjestelmien suunnittelusta ja toteutuksesta. “Olemme rakentaneet kuljetinsuojauksia esimerkiksi Kemin ja Äänekosken biotuotetehtaisiin, Turun seudun energiantuotannolle, Kuopion energialle ja FinnSementille Lappeenrantaan.”

Lineaarista linjalämpöilmaisinta voidaan hyödyntää erinomaisesti myös muunlaisissa kohteissa. “Lämpökaapeli sopii erityisen hyvin tunneleihin ja olemmekin toteuttaneet siihen perustuvia ratkaisuja esimerkiksi Hämeenlinnan moottoritielle sekä Kehä 1:n tunneleihin Keilaniemessä ja Leppävaarassa. Suojaamistamme kohteista historiallisin on Helsingin Olympiastadion.”

Jos parempi paloturvallisuus kiinnostaa, Janne Kuittinen kehottaa ottamaan PAP:n yhteyttä. “Kerro meille kohteesi erityispiirteistä ja tavoitteistasi paloturvallisuuden suhteen. Me kerromme sinulle, miten ne käytännössä toteutetaan.”

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!