Turvallista ja Rauhaisaa Joulua ja Iloista Uutta Vuotta 2021!

”Joulu on vuosittainen joulukuun loppuun sijoittuva juhla. Se on vanha ja yleinen juhla eri puolilla maailmaa. Joulun vietto alkaa Suomessa jo jouluaattona (24. joulukuuta), mutta joulukuun 25. päivä on kuitenkin varsinainen joulupäivä. Kristityt viettävät joulua Jeesuksen syntymän muistoksi. Useimmissa maissa joulupukin hahmo, joululahjat ja yhdessäolo ovat keskeinen osa joulua.”

Joulua vietetään meillä pimeään vuodenaikaan ja siksi haluamme valaista kotia kynttilöillä ja muilla koristevaloilla, joita ei muutoin vuoden aikana käytetä niin paljon. Ne näyttävät kauniilta ja piristävät mielialaa sekä muutoin usein synkänoloista säätäkin. Lisäksi ulos pihalle saatetaan laittaa ulkotulia palamaan kulkuväylän viereen, sillä nekin näyttävät kauniilta pimeässä (tai lumisessakin) säässä (jos sataa vettä kaatamalla, silloin ei niitä saa polttaa, steariinin roiskumisen takia!) Kynttilät/tuli on tulkittu jo vuosisatojen ajan symbolisiksi merkeiksi kodista ja isänmaasta sekä turvallisesta majapaikasta.

VINKIT JOULUUN JA UUTEEN VUOTEEN:

 • Testaa palovaroittimesi toiminta ja tarkista, että sinulta löytyy juhlapaikaltasi (mökki, koti, jne.) sammutuspeite ja mielellään myös 6kg alkusammutin.
 • Sammutuspeite olisi hyvä olla näkyvällä paikalla tukevasti seinään kiinnitettynä, jolloin sen voi repäistä pussistaan ulos nopeasti, jos sitä tarvitaan.
 • Jos olet vuokramökillä, tulosta mukaasi myös sijaintitietolomake. Sijaintitietolomakkeeseen täytetään selkeästi esimerkiksi 112 Suomi -mobiilisovelluksella haetut koordinaatit. Lomakkeeseen voi merkitä myös katuosoitteen ja laittaa lomake näkyville esimerkiksi ikäihmisiä, lapsia ja vieraita varten, jotka eivät osaa kertoa osoitetta. Lomake löytyy alla olevaa linkkiä seuraten:
  • Linkki sijaintitietolomakkeeseen
  • Vuokramökillä on hyvä tarkistaa myös se, että mökillä olevasta toisesta kerroksesta pääsee hätätilanteessa esteettömästi poistumaan siellä olevasta ikkunasta (kahva ikkunassa sekä tikkaat ulkopuolella). Huom! Savu nousee aina ensin korkeimpaan kohtaan katossa!

KERTAA NÄMÄ VAROTOIMET:

 • valitse tukevat ja palamattomat kynttilänjalat/-alustat kaikille kynttilöillesi
 • laita pitkät kynttilät tukevasti jalkaansa kiinni niin, etteivät ne pääse kaatumaan. Jos pitkä kynttilä on väljä jalkaansa, voit paksuntaa alaosaa kiertämällä sen juureen tiukasti foliopaperia niin monta kerrosta, että siitä tulee sopivan tiukka jalkaan.
 • aseta pitkät kynttilät (sivu- ja korkeussuunnassa) vähintään 50cm päähän helposti syttyvistä verhoista, hyllyistä, koriste-esineistä, palavista materiaaleista ja vähintään 20cm päähän toisista kynttilöistä.
 • valvo kynttilän palamista, älä jätä kynttilää yksin huoneeseen palamaan, sillä joskus kynttilät ovat voineet murtua lähes näkymättömästi ja kun se palaa murtumakohtaansa asti, se voi katketa tai kaatua omituisesti TAI kynttilän palaessaan loppuun kynttilänjalka voi murtua kuumuudesta ja loppu kynttilä pudota palavalle alustalle.
 • älä laita mitään palavia koristemansetteja(silkkisiä tai muovisia) kynttilöiden juurelle.
 • jos sinulla on lemmikkejä, vahdi etteivät ne pääse kynttilöiden lähelle palamisen aikana.
 • lämpökynttilät tulee myös laittaa palamattomalle alustalle, vähintään 5cm päähän toisistaan.
 • yksittäisen lämpökynttilän liekki voi kehittyä myös itsekseen allaspaloksi, jossa kynttilä palaa korkealla liekillä koko altaassa, joten aseta kaikki lämpökynttilät palamaan niin, että niiden yläpuolella on vähintään 50cm vapaata ilmatilaa.
 • kaikki ulkotulet on syytä laittaa vain palamattoman alustan päälle, kestopuuterassisi ei ole sellainen. Muista myös, että lumihankeen laitettu ulkotuli uppoaa lumen sulamisen myötä jopa maanpintaan asti ja voi sytyttää alla olevan palavan materiaalin tuleen.
 • parvekkeella ulkotulien polttaminen ei ole suotavaa, koska tilat ovat usein pienet ja tuli lämmittää tilaa ja ympärillä olevia kalusteita ja tavaroita huomattavan paljon. Myös ulkotuli voi kehittyä allaspaloksi! Lisäksi tuulenpuuska lasittamattomalla parvekkeella voi kaataa ulkotulen ja sytyttää siellä olevat tavarat.
 • ulkotulet muuttuvat kevyiksi, kun steariini palaa siitä pois ja tällöin sen kippo on altis tuulenpuuskille ja siitä johtuvalle kaatumiselle. valvo aina siis ulkotuliakin ja suositus on, osta kullekin ulkotulimallille sopiva jalka, josta se ei pääse kaatumaan tai lähtemään tuulen mukaan puolityhjänäkään.

ÄLÄ JÄTÄ MITÄÄN TULTA IKINÄ VALVOMATTA! Tuli on hyvä ”renki”, mutta huono ”isäntä”.

SÄHKÖLAITTEET:

 • Älä käytä näkyvästi viallisia sähkölaitteita, ei edes LED-koristevaloja. Vaihda palaneet lamput uusiin, jos se on mahdollista, älä kuitenkaan ”itse tuunaa” mitään koristevaloja!
 • Tarkista, ettei koristevalojen johto tai muuntaja ole vaurioitunut säilytyksessä, jos näin on, älä käytä valoja, vaan hanki uudet.
 • Ethän ketjuta jatkojohtoja? Kiinteässä pistorasiassa vain yksi, yhtenäinen jatkojohto on sallittu tilapäisesti käytettäväksi.
 • Muistathan, että ulkona käytettävät koristevalot tulee olla kosteudenkestoluokitukseltaan vähintään IP44 (merkintä pitää löytyä alkuperäisestä paketista!).

ILOTULITTEET:

 • Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02.
 • Osta ilotulitteet vain live-myyjältä, jolloin saat tuotteen mukana käyttöohjeet ja mahdollisen käytönopastuksen siinä samalla ja osaat laukaista tulitteet turvallisesti. Noudata käyttöohjeita. Asuinhuoneistossa tai huonetiloissa, joissa oleskelee ihmisiä, saa säilyttää enintään 5 kg ilotulitusvälineitä.
 • Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena. Olet vastuussa seurauksista aina.
 • Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle. Ilotulite esim. talon katon välissä aiheuttaa usein tulipalon! Vältä myös aiheuttamasta kohtuutonta haittaa esim. metelistä kärsiville ihmisille tai kotieläimille ja lemmikeille.
 • Älä käytä paukkupommeja, se on nykyään kokonaan kiellettyä!
 • Älä osta netistä. Tai jos tilaat netin kautta ilotulitteita, katso, että myyjätaho on luotettava, suomalainen toimija, jolla on vastuuvakuutus olemassa, jos jokin ilotulite aiheuttaakin vammoja sinulle tai läheisellesi, oikeasta käytöstä huolimatta. Älä tee itse ilotulitteita, vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat yleensä omatekoisista tuotteista
 • Käytä suojalaseja, myös katsojilla olisi hyvä olla suojalasit silmillä!
 • älä luovuta ilotulitteita alle 18v käyttöön, vaikka nuoren mukaan ”kaikki muutkin saavat”.
 • Käyttöpaikalta on syytä kerätä käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä.

Opiskele sammutuspeitteen käyttö etukäteen ja pidä se esillä näkyvällä paikalla. Jos tulipalo syttyy, muista että savu on se, mikä tappaa nopeasti!